Saç Dökülmesi Önlenebilir durum mu ?

Saçlar saç folikülerinde üretilen kreatin proteininden oluşur ve foliküler yeni saç hücresi ürettikçe eski saç hücreleri dökülür. 
Her sağlıklı insanın günde ortalama 50-100 saç teli kaybetmesi, aynı anda yeni saçlar çıktığından normaldir 

Kadınlarda menopoz vb. hormonal dengesizliklerle bağlantılı geçici saç kayıpları gelişebilir. 
Polikistik over sendromu (PKOS) ise vücudun daha fazla androjen (kadınlarda da bulunan erkeklik hormonu) ürettiği bir durumdur ve saçların dökülerek incelip seyrekleşmesine yol açabilir.

Tiroid hormon düzeyindeki dengesizlikler de kadınlarda saç sökülmesinin yaygın
nedenlerindendir. Her iki durum tedaviyle kontrol altına alınabilir ve saç dökülmeleri
hafifletilebilir.

Bazı hastalıklar
Anemidiyabet,  tiroit ve romatizmal rahatsızlıklar gibi yaklaşık 30 hastalık saç
dökülmesine yol açabilir. Saçkıran benzeri kafa derisi enfeksiyonlarıysa düzensiz saç
dökülmesinin başlıca nedenidir. Bu hastalıkların tedavisiyle yeni saçlar çıkabilir.

Bazı deri hastalıkları
Egzama, mantar, sedefliken planus gibi bazı deri hastalıkları saç derisinde de gelişirse saçları dökebilir. Bir tür kaşıntılı kafa derisi rahatsızlığı olan ve kepekle karıştırılabilen seboreik dermatit de saç dökülmesi nedenidir.

Saç dökülmesinde çinko, B12 ve D vitamini eksikliğine dikkat!

Saç dökülmesi, süreci 2 ayı geçiyor ise mutlaka önemseyin ve bir uzmana görünün! Mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği ve hormon bozuklukları saç dökülmesinin nedenlerinden yalnızca birkaçıdır. Ancak ciddi hastalıklar da saç dökülmesinde etken olabilir. Saçlı deride ortalama 100 bin adet saç bulunmakta ve erişkinlerde yıkanma ve taramaya bağlı olarak günde ortalama 100-150 adet saç teli dökülebilmektedir. 

Saç dökülmesi; hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruziyet, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir.

Uzun süreli hipotiroidi yani guatr hastalığı kalıcı kök kaybına neden olabilir
Tiroid bezinin az çalışması yani hipotiroidi durumunda yaygın saç kaybı ya da vücut kıllarında kayıp görülebilmektedir. Tiroid hormonu tedavisi sonrası ortalama 8 haftada saçlar normal haline dönmeye başlamaktadır. Uzun süreli hipotiroidide kalıcı kök kaybı gelişmekte olup tiroid bezinin çok çalışması yani hipertiroidizm ise saç dökülmesi sebebi olabilmektedir.

Demir eksikliği olan kadınların %70’inde saç dökülmeleri görülür
Doğum sonrası özellikle 1-4. aydan itibaren hormonal değişimlere bağlı olarak saç dökülmesi başlar ve genellikle 6 aydan kısa sürer. Kadın hastalarda özellikle saçların ön bölgelerinde seyrelme, akne, adet düzensizliği, tüylenmede artış gibi problemler olduğunda cinsiyet hormonlarının düzeyini kontrol etmek gerekmektedir.

Çinko, B12 ve D vitamini eksikliğine dikkat!
Çinko, biotinB12 vitamini, folik asit eksikliği ve D vitamini eksikliği de saç dökülmesine neden olmaktadır. Sıkı diyetlere başladıktan yaklaşık 1-6 ay sonrasında saç dökülmesi oluşabilmektedir. Vücuttaki protein depolarının azalması, kıl hücrelerinde yetersiz protein üretimine ve kıl kaybına yol açmaktadır. Yüksek ateşli hastalıklar veya geçirilen cerrahi müdahalelerden 2-5 ay sonra saç dökülmesi görülebilmektedir